Taiteilija Mari Jalava

Suomalainen design koru uniikissa muodossa. Puhdas luonto ja metsän hiljaisuus antaa voimaa ja laittaa luovuuden liikkeelle.

Intohimosta käsillä tekemiseen

"Jokainen suunnittelemani koru on kuin taideteos, joka huokuu ajatuksia ja tunteita, rauhoittumista luonnon helmassa".

Mari Jalava on korutaiteilija, jonka valmistamat korut edustavat laadukasta suomalaista muotoilua ja ekologisuutta. Kauniiden ja persoonallisten korujen materiaali ja Marin tapa valmistaa koruja ei ole se perinteisin, johon koruissa olemme tottuneet: korut valmistetaan huovuttamalla, materiaalina on villa.

Suomessa huovutustaide ja -korut eivät ole niin tunnettuja kuin muualla päin maailmaa. Marin koruista ja töistä puhuttaessa huovutettu koru ei tee oikeutta niille. Voidaan puhua enemmänkin design koruista, joiden inspiraation lähteet löytyvät puhtaasta ja kauniista Suomen luonnosta. Marin teoksia on ollut esillä eri näyttelyissä mm. Ranskassa, Islannissa ja Saksassa.

Mari Jalava Design-brändin uniikkeja tuotteita voi tilata verkkokaupasta. Mari tekee myös tilaustöitä, joissa huomioidaan korun kantajien persoonallisuus, värimieltymykset sekä tilaisuus, jossa korua käytetään. Tilaustyöt voivat olla esimerkiksi muun asun täydelliseksi kokonaisuudeksi itse korun kanssa muokkaavia taideasusteita, jotka ovat uniikkeja yksittäiskappaleita koko maailmassa.

Mistä kaikki alkoi?

Hauras ja harmaa. Sellainen oli Marin ensimmäinen huovutustyö 1990-luvulla. Ystävä opasti ja tuloksena syntyi hyvin ohut, harmaa tasotyö, jonka keskellä loimusi oranssinpunainen aurinko. Kipinä huovutukseen ei vielä syttynyt, mutta huopumisen ihme tuli koettua.

Muutama vuosi myöhemmin Mari opiskeli vaatetusalaa. Jokaisen piti suunnitella ja valmistaa yksi työ koulun myyjäisiin. Mari teki mustan huopahatun, jonka reunan yli kurkottelivat pinkit, kaarevat, käsin huovutetut “pötkylät”. Hän tuumi hatusta tulleen niin erikoisen, ettei sitä kukaan osta. Toisin kävi - se myytiin ensimmäisenä.

Vuodet vieri, työelämä Kansallisteatterin puvustossa Helsingissä vei mennessään, eikä huovutus vielä kuulunut Marin elämään.

Marin ollessa hoitovapaalla kolmen lapsen kanssa hän ompeli jonkin verran. Luovuus kupli ja oli pakko saada tehdä käsillä jotain näkyvää. Haasteita toivat tekemisessä kovasti mukana olleet lapset. Keskeytyksiä tuli luonnollisestikin lasten tarpeita täyttäessä ja heistä huolehtiessa. Siksi välillä oli mukava käydä erilaisilla kursseilla, joissa pystyi rauhassa keskittymään ainoastaan itse tekemiseen. Kurssiohjelmassa oli tuolloin mm. betoni-, paju-, paperimassa-, koneneulonta-, kankaanpainanta-, värjäys- ja maalauskurssit. Luovuus pulppusi ja erityisesti kolmiulotteiset pinnat ja pyöreät muodot viehättivät, olivat jo opiskeluaikoina viehättäneet. Marin vaatetusalan opintojen päättötyö oli “Kolmiulotteinen pinta vaatteeseen ommellen”.

Käänteentekevä huovutuskurssi

Käänteentekevä oli viikonlopun kestänyt huovutuskurssi, jossa opeteltiin huovuttamaan erilaisia kolmiulotteisia töitä sekä kukkasia. Mari tutustui ensimmäistä kertaa värikkäisiin esihuopiin sekä villan ja silkin yhdistämiseen, eikä paluuta entiseen enää ollut. Huovutus vei mukanaan ja Mari löysi taianomaisen tekniikan avulla keinon luoda upeita ja uskomattoman kauniita kolmiulotteisia teoksia.

Tuosta vuonna 2010 olleesta huovutuskurssista on kulunut aikaa. Tie huovuttamisessa on ollut pitkä. Mari on huovuttanut lukemattoman määrän eri tyylisiä koruja, kokeillut lukuisia eri villalaatuja, kokeillut, onnistunut ja epäonnistunut. Marin nykyinen huopataide on kovin erinäköistä kuin hänen ensimmäiset työnsä vuonna 2010. Vuosien kokemuksen ja kokeilujen tuloksena Marilla on aivan oma kädenjälki, oma huovutustekniikka, johon on valikoitunut täydellisesti sopivat materiaalit. Tämä kaikki on tuhansien tuntien ja määrätietoisen kehitystyön tulos.

Tiedon ja taidon jakaminen eteenpäin huovutuskursseilla

Mari on kulkenut pitkän matkan. Nyt hän on valmis jakamaan kokemuksensa ja osaamisensa kanssanne.

Marin huovutuskurssit inspiroivat ja antavat sinulle aidosti enemmän. Pääset astumaan huovuttamisen kiehtovaan maailmaan, kuulet kokeneelta ja oman tekniikan hioneelta korutaiteilijalta huovuttamisen salat ja tämän lisäksi pääset tutustumaan upeaan, inspiroivaan ja lämminhenkiseen Mari Jalavaan.

”Olen koko ajan aistit avoinna uusille ideoille. Näen maailman ikäänkuin kolmiulotteisina väripintoina, jotka inspiroivat valtavasti. Kotiseutuni, Etelä-Savossa sijaitsevan Kangasniemen, luonto on kuin suunnattoman suuri aarreaitta täynnä värejä, pintoja, tuoksuja ja tunteita. Sammalmättäät ja jäkäläkalliot suorastaan lumoavat. Hiljaisuus hivelee sielua ja rannan puhtaat laineet huuhtovat ajatuksia. Eri vuodenajat tarjoilevat hienoja värinäytelmiä. Toinen vanha ja rakas idealähde on merenalainen maailma, joka on täynnä upeita väriyhdistelmiä ja huikeita muotoja. Usein pelkkä ideointi on ihana nautinto eikä haittaa, vaikka lopputuotetta ei koskaan syntyisikään”.

Mari tallettaa ideoita, piirroksia ja lehtileikekuvia isoon luonnosvihkoon. Ideat saattavat tulla käyttöön pian tai vasta vuosien päässä. Mari kertoo, että tuota vihkoa on hyvin inspiroivaa selailla. Ideoita on myös tallessa Pinterestissa ja Instagramissa, mutta konkreettinen selailtava vihko yhä rakkain Marille.

Marille rakas paikka on pieni mökki järven rannalla. Hiljaisuus ja veden äärellä oleminen ovat jotain huumaavaa ja tuohon tunteeseen on pieni ikävä koko ajan. Missään ei unelmille ja ajatuksille ole yhtä paljon tilaa kuin siellä.

Taiteilija Mari Jalava

Minut sytyttää metsän syli, ihana jäkäläkallio, upea sammaloitunut kivi, punaisena hehkuvat mansikat, syksyn monenkirjavat puut, ensimmäiset pakkasaamut ja huurteiset oksat, puolukkamättäät, taivaallisten pilvien kokoontumisajot.

Kun näen edessäni riemunkirjavat villakasat ja eri väriset helmet, palan halusta päästä käsiksi niihin. Uuden keksiminen ja omien ideoiden työstäminen näkyväksi on minulle sydämen asia. Kun siihen yhdistyy lapsuudesta saakka mukanani kulkenut rakkaus käsillä tekemisen, huolellisuus ja tarkkuus, koen antavani jokaiseen tekemääni työhön kaikkeni.”

– Mari Jalava –